Αρχική » N. Δένδιας: Η Τουρκία παρούσα στις κρίσεις γύρω από την περιοχή μας
Ελλάδα

N. Δένδιας: Η Τουρκία παρούσα στις κρίσεις γύρω από την περιοχή μας

Συνάντηση με το Σλοβένο υπουργό Εξωτερικών Ivan Korčok , είχε στη Μπρατισλάβα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Έχουμε πολλά να κάνουμε και ελπίζω ότι, αφού περάσει αυτή η καταστροφική πανδημία του κορoνοϊού, θα έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, μέσω μίας πιο ενισχυμένης συνεργασίας, κάτι που θα ωφελήσει αμφότερες τις χώρες μας.

Είχα, σήμερα, την ευκαιρία να εκθέσω στον Σλοβάκο συνάδελφό μου την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια κατάσταση, την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μας χρειάζεται να κατανοήσουν εις βάθος.

Θα πρέπει να πω, αγαπητέ Ivan, ότι είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξή σας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και για τη στήριξή σας στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Είμαστε ευγνώμονες για τη θέση αρχής που τηρήσατε.

Είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρώπη να επιδείξει την αλληλεγγύη της. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι εκείνη που θα μας δείξει τον δρόμο.

Μου δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία να αναλύσω λεπτομερώς την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Είχα, ακόμη, την ευκαιρία να σας ενημερώσω για το ζήτημα των Βαρωσίων, της πόλης των Βαρωσίων στην Κύπρο, όπου η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κατάφωρα τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Συζητήσαμε, επιπλέον, για το Ναγκόρνο- Καραμπάχ και τους μεγάλους κινδύνους που ενέχει η εκεί κατάσταση. Υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που πάντα υφίσταται στις κρίσεις γύρω από την περιοχή μας. Και αυτό είναι η Τουρκία.

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία, η Τουρκία εισέβαλε στο Ιράκ, η Τουρκία έχει στείλει τζιχαντιστές στη Λιβύη και τώρα η Τουρκία είναι επίσης παρούσα στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία μετατρέπεται σε παράγοντα διατάραξης της σταθερότητας στην περιοχή μας. Εξέφρασα την πραγματική μου ελπίδα η Τουρκία να αλλάξει πορεία.

Είχα την ευκαιρία να έχω μια σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό (Εξωτερικών της Τουρκίας) Μ. Cavusoglu σήμερα στην Μπρατισλάβα και ελπίζω ότι αυτή η συνάντηση θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Μοιράσου το άρθρο:

Recent Comments