Αρχική » Στρασβούργο: Η απόφαση του Δικαστηρίου για την αίτηση προσωρινών μέτρων της Αρμενίας κατά της Τουρκίας
Ελλάδα

Στρασβούργο: Η απόφαση του Δικαστηρίου για την αίτηση προσωρινών μέτρων της Αρμενίας κατά της Τουρκίας

Αίτηση για προσωρινά μέτρα, κατέθεσε στις 4 Οκτωβρίου η Αρμενία εναντίον της Τουρκίας, σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αίτηση εξετάστηκε από επτά δικαστές στις 6 Οκτωβρίου 2020. Στην απόφαση του το Δικαστήριο σημειώνει ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αποφύγουν τη λήψη μέτρων, ιδίως στρατιωτικών ενεργειών, τα οποία ενδέχεται να συνεπάγονται παραβιάσεις της σύμβασης για τα Δικαιώματα του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της θέσης σε κίνδυνο της ζωής και της υγείας τους.

Κάλεσε και τα δύο μέρη να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις τους βάσει της Σύμβασης, ιδίως όσον αφορά του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) και του άρθρου 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρία) της Σύμβασης. Λαμβάνοντας υπόψη την κλιμάκωση της σύγκρουσης, το Δικαστήριο αποφάσισε να εφαρμόσει τον Κανονισμό 391 του Κανονισμού του Δικαστηρίου (προσωρινά μέτρα) και πάλι.

Καλεί τώρα όλα τα κράτη που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να απέχουν από ενέργειες που συμβάλλουν σε παραβιάσεις της Σύμβασης δικαιώματα των πολιτών και να σέβονται τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης. Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει προσωρινά μέτρα σε οποιοδήποτε Κράτος με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα προσωρινά μέτρα είναι επείγοντα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με στην καθιερωμένη πρακτική του Δικαστηρίου, ισχύουν μόνο όταν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης.

ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο:

Recent Comments