Αρχική » ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΑΣ – Συνέντευξη στο CrunchNewz
Συνεντεύξεις

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΑΣ – Συνέντευξη στο CrunchNewz

«Αφετηρία» Πώς γράφτηκε το τραγούδι αυτό;

Γράφτηκε ειδικά για τον Βασίλη, μόλις έπεσαν στα χέρια μου οι στίχοι του Οδυσσέα Ιωάννου και ανακοινώθηκε ο «διαγωνισμός» από το σαιτ του Βασίλη. Η δίψα μου και ο ενθουσιασμός μου ήταν τόσο μεγάλος που το έγραψα στην κυριολεξία μέσα σε ένα απόγευμα.
Οι συμμετοχές έφτασαν τα 1000 τραγούδια, επιλέχθηκε η δικιά μου Αφετηρία, έγινε και τίτλος δίσκου.

«δεν έχει η θάλασσα άκρη» Από πού ήρθε η έμπνευση;

Έμπνευση για εμάς είναι ο ίδιος ο Βασίλης, οπότε πιστεύουμε ότι γράψαμε ένα τραγούδι που του ταίριασε. Στίχους έγραψε ο Αλέξης Καδόγλου, το προτείναμε στον Βασίλη, και έτσι έγινε η δεύτερη συνεργασία, και ακολούθησαν πολλές συναυλίες εδώ στην περιοχή της Θράκης.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Μια συνεργασία ορόσημο;

Μοναδικό συναίσθημα να συνεργάζεσαι με τον μουσικό ήρωα των εφηβικών σου χρόνων.
Σπουδαίος καλλιτέχνης, Σπουδαίος άνθρωπος, δοτικός, ευγενείς. Άλλωστε αυτό που έκανε να κυκλοφορήσει δίσκο και να δώσει βήμα και ευκαιρίες μόνο σε νέους και άγνωστους συνθέτες δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική δισκογραφία. Θα τον ευχαριστώ για πάντα για
τις στιγμές που μου πρόσφερε και στο στούντιο, οταν γράφαμε αλλά και στις συναυλίες που μας έκανε αυτό το δώρο να μοιραστούμε μαζί του την σκηνή.

ΚΑΒΑΦΗ «ΕΙΠΕΣ ΘΑ ΠΑΓΩ Σ ΑΛΛΗ ΓΗ» Ο δίσκος κυκλοφορεί από την SPIDER MUSIC και περιλαμβάνει 9 τραγούδια (8 νέες μελοποιήσεις και ένα ορχηστρικό), με ερμηνευτή τον Παντελή Θεοχαρίδη και τη συμμετοχή της Αφροδίτη Μάνου αλλά και της πρωτοεμφανιζόμενης Δανάης Καλογιάννη. Μίλησε μας για το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα.

Ανέκαθεν με γοήτευε ο ιδιαίτερος τρόπος γραφής του Μεγάλου μας ποιητή. Όταν έπεσε δε στα χέρια μου μια συλλογή του, μαγνητίστηκα και έκατσα κατευθείαν στο πιάνο μου.
Για μένα πέρα από το ότι αγάπησα την ποίηση του ήταν και μια πρόκληση, Διότι λέγεται ότι «είναι ο ποιητής που νίκησε τους συνθέτες» εννοώντας ότι η σπουδαία του αλλά και ιδιαίτερη γραφή του επισκίασε κάθε απόπειρα μελοποίησης, με αποτέλεσμα καμμιά
μελοποίηση να μην μπει στα χείλη του ευρύ κοινού, όπως ας πούμε έγινε με τον Καββαδία η τον Ελύτη και τον Σεφέρη.

Γινόμαστε μύστες μιας άρτιας σύζευξης μουσικής και ποίησης αφού ο συνθέτης καταφέρνει να «δαμάσει» τον πεζογραφικό λόγο του ποιητή. Τι σε ενέπνευσε στον Καβάφη;

Ο Καβάφης έχει εμπνεύσει πάρα πολλούς συνθέτες. Δεν ξέρω αν κατάφερα να δαμάσω τον πεζογραφικό λόγο του μεγάλου μας ποιητή.
Προσπάθησα να δώσω με την μελοποίηση μου μια πιο «τραγουδένια οπτική» όπως είπαν πολλοί κριτικοί.
Μπόρεσα και ανέσυρα μέσα από την ποίηση του ,δομικά, κουπλέ και ρεφρέν, πάντα με απεριόριστο σεβασμό στο έργο του.
Αν τα κατάφερα βέβαια θα το δείξει ο χρόνος.

Τι αγαπάς στη μουσική;

Δεν ξέρω , είναι κάτι μαγικό για μένα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί έτσι εύκολα. Και να σου πω κάτι? Καλύτερα. Ας αφήσουμε αυτή την μαγεία να μας συνεπαίρνει ποια μουσικά ακούσματα σε βοήθησαν;
Οι δυο σπουδαιότεροι Έλληνες συνθέτες Μίκης και Μάνος
Οι HUMAN TOUCH, οι δουλειές του Σταύρου Λάντσια,
Vivaldi απο κλασσικούς και Pink Floyd από ξένη δισκογραφία

Ακούστε όλο  το δίσκο εδώ

Τι σε οδήγησε στη μουσική και τι σε αποτρέπει κάποιες στιγμές;

Η μεγάλη αγάπη για την δημιουργία. Συνήθως με αποτρέπουν οι συχνές απογοητεύσεις, αλλά πάντα βρίσκω τρόπο να τις
ξεπερνάω.

Ο έρωτας σε εμπνέει ;

Πάντα, Σε όλες τις πτυχές του. Ο Έρωτας για το ταίρι, την τέχνη, την ζωή

Παρακολουθείς τα social media;

Πάρα πολύ. Άλλωστε για εμάς τους «συνοικιακούς καλλιτέχνες» τα social media είναι σημαντικό εργαλείο

Πως ξεκουράζεσαι; Έχεις κάποια χόμπι;

Περπάτημα με την σκυλίτσα μου την Νότα

Τι νέο ετοιμάζεις;

Ετοιμάζουμε με τα ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ το νέο μας cd. Και επίσης εγώ προσωπικά ασχολούμαι με ένα project με θρακιώτικα το οποίο διασκεύαζω και ενορχηστρώνω για συμφωνική ορχήστρα.
Μια πολύ σημαντική δουλειά για μένα όπου προσπαθώ να αναδείξω τον πλούτο της παραδοσιακής θρακιώτικης μουσικής και να την πάω σε άλλα μουσικά μονοπάτια.
Βέβαια συναντώ πολλές δυσκολίες διότι το να ηχογραφήσεις μια συμφωνική ορχήστρα είναι ένα πολύ ακριβό project, και δυστυχώς δεν έχω τους πόρους να το πραγματοποιήσω.
Αναζητώ τρόπους για να μπορέσω να υλοποιήσω αυτή την ιδέα, διότι θεωρώ ότι θα είναι μία πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο, να αναδείξουμε τον πλούτο της Θρακιώτικης μουσικής, και να ακουστεί με συμφωνική ορχήστρα ,στα πρότυπα του Σκαλκώτα.

About the author

Crunch Newz.

Add Comment

Click here to post a comment

Recent Comments