Αρχική » Εφορία: Τα 6 σημεία – κλειδιά για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών
Οικονομία

Εφορία: Τα 6 σημεία – κλειδιά για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να επωφεληθούν από τις δυνατότητες για ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών

Έξι είναι τα σημεία-κλειδιά του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης χρεών προς την Εφορία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους εκατομμύρια οφειλέτες.
Το νέο πλαίσιο παρέχει δυνατότητες τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων με την Εφορία στη βάση ευνοϊκών όρων και προϋποθέσεων, για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών και των νομικών προσώπων με χρέη προς τις φορολογικές υπηρεσίες, καθώς, με τις νομοθετικές διατάξεις που θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή και για εφαρμογή τους προσεχείς μήνες, θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν πλέον στην οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι οφειλέτες της Εφορίας θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα εξής σημεία:
Από τον Μάιο του 2021 θα τεθεί σε ισχύ νέα ειδική ρύθμιση για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020, κατά την οποία ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η νέα αυτή ρύθμιση θα αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όλοι οι φορολογούμενοι έχουν ήδη τη δυνατότητα, αν θέλουν, να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους (π.χ. φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2020, ΦΠΑ φορολογικών περιόδων του 2020 κ.λπ.).
Φορολογούμενοι πληγέντες και πληττόμενοι από την πανδημία, οι οποίοι είχαν ήδη τακτοποιήσει τις οφειλές τους μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων ή μέσω άλλων παλαιότερων ρυθμίσεων (παλαιά πάγια ρύθμισης 12 ή 24 δόσεων, ρυθμίσεις 120 δόσεων κ.λπ) και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαϊου και Ιουνίου 2020.
Αυτοί θα διευκολυνθούν ως εξής: Οι ανασταλείσες μηνιαίες δόσεις της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 θα μεταφερθούν και θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων των ρυθμίσεών τους.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή www.protothema.gr

Recent Comments