Αρχική » Έκρηξη σε κρατήρα του ηφαιστείο της Αίτνας: Εντυπωσιακό βίντεο
Κόσμος

Έκρηξη σε κρατήρα του ηφαιστείο της Αίτνας: Εντυπωσιακό βίντεο

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου της Κατάνης

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε βίντεο από την στιγμή της έκρηξης του νοτιοανατολικού κρατήρα του ηφαιστείου της Αίτνας στην Σικελία.

Την έκρηξη ακολούθησε υψηλό σύννεφο με στάχτες αλλά και λάβα, ενώ μικρή πυροκλαστική ροή έλαβε χώρα στο δυτικό μέρος της κοιλάδας Valle del Bove ενώ δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές.

Οι τοπικές αρχές της Σικελίας αποφάσισαν μάλιστα, την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του αεροδρομίου Φονταναρόσα της Κατάνης, λόγω των συνεπειών της νέας έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας. Εξαιτίας του καπνού και του μαύρου σύννεφου που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, η ορατότητα είναι σημαντικά μειωμένη και η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους.

Λάβα και πετρώματα εκτοξεύονται από τον νοτιοανατολικό κρατήρα του ηφαιστείου. Μέχρι αυτή την στιγμή, η λάβα κατευθύνεται προς την κοιλάδα «Mπόβε», στην οποία δεν υπάρχουν κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αύξηση της εκρηκτικής δραστηριότητας σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μειωθεί μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι εικόνες αυτές, του «γίγαντα της Σικελίας που βρυχάται» είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίτνα είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης (3.350 μέτρα ύψος) και ότι τις περασμένες εβδομάδες είχε ήδη στείλει «προειδοποιητικά μηνύματα», με σειρά εκρήξεων, οι οποίες δεν δημιούργησαν προβλήματα στην γύρω περιοχή.

Δείτε το βίντεο από την περιοχή Giarre του ηφαιστείου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Recent Comments